11 Eylül 2014 Perşembe

Kitap Yorumu: Guguk Kuşu

Karla kaplı bir gecede, ışıltılı hayatıyla magazin haberlerinin gündeminden düşmeyen güzeller güzeli manken Lula Landry evinin balkonundan düşüp hayatını kaybeder. Tüm deliller intiharı işaret ederken Lula'nın ağabeyi John, cinayet şüphesiyle Özel Dedektif Cormoran Strike'ın kapısını çalar.

Eski bir asker olan ve hem fiziksel hem de psikolojik olarak büyük yaralar alan Cormoran Strike bir dönüm noktasındadır. Lula'nın ölümünün ardındaki gerçeği araştırmak, bir yandan sorunlarıyla boğuşurken tamamen dibe batmaması için bir umut olur. Fakat şüpheler ve ipuçları bir araya gelmeye başladığında Strike bu gizemin, içinden çıkılmaz bir labirente dönüşeceğinin farkına varır… 

Guguk Kuşu Mayfair'in sakin sokaklarını, Doğu Yakası'nın barlarını ve Soho'nun canlılığını yansıtan bir atmosferde, Londra'nın derinliklerindeki gizemi ortaya çıkartıyor. Cormoran Strike karakterini tüm dünyaya duyuran bu kitap, Robert Galbraith mahlasını kullanan J.K. Rowling tarafından yazıldı.

"Zihninizi ele geçirecek bir dedektiflik hikâyesi!" 
-Observer-

"Dedektif Cormoran Strike ve asistanı Robin kesinlikle cennetten çıkma bir ekip!" 
-Saga Magazine-

"Guguk Kuşu, dedektif romanlarına ilk kez âşık olduğum anı bana tekrar yaşatıyor." 
-Val McDermid-

"Robert Galbraith'in çıkış romanı, başkarakteri Cormoran Strike gibi belalı ve haşin." 
-Mike Cooper-

"Uç noktada yaşanan büyüleyici hayatların peşine düşen çekici bir dedektif ile zeki asistanının maceraları büyük bir şölen sunuyor!"
-Slate-

"Kitabı elimden bıraktığımda bir an önce okumaya geri dönmek istiyorum. Karakterler sanki canlanıp karşımızda dikileceklermiş gibi bir his yaratıyorlar."
-Peter James-
(Tanıtım Bülteninden)

Sayfa Sayısı: 544
Baskı Yılı: 2014
Yayınevi: Pegasus
Çeviren: Zeynep Heyzen Ateş 

     J.K. Rowling'in geçen yıl Robert Galbraith mahlasıyla polisiye bir roman yazdığını duyunca çok heyecanlanmıştım. Bunun nedeni; hem sıkı bir Harry Potter hem de polisiye hayranı olmamdı. Ve benim için uzun bir bekleyiş sonunda Guguk Kuşu Türkçe'ye çevrildi.
     Öncelikle şunu söyleyebilirim ki kitabı sevdim. Kitap okuduğum bir çok polisiye romana göre oldukça iyiydi. Karakterler bir Rownling klasiği olarak özenli ve tutarlıydı. Cormoran Strike karakterine bayıldım. Ünlü bir rock starın gayri meşru oğlu, aldığı eğitime bağlı, işini seven ve bu uğurda bacaklarından birini feda eden savaş gazisi bir asker. Bu nedenle ordudan ayrılınca özel dedektifliğe başlamış biri. Ruhsal açıdan çalkantılı günlerden geçiyor ve kaybettiği bacağının eksikliğini hissediyor. Tüm bunlar yetmezmiş gibi 15 yıllık sevgilisinden ayrılıyor ki o da ayrı bir hikaye.
     Bir de Robin var. Strike'ın sekreteri aslında "geçici" sekreteri. Robin nişanlısı için doğduğu şehirden ayrılıyor ve Londra'ya taşınıyor ve tam zamanlı bir iş ararken vaktini geçirmek için geçici işlerde çalışıyor. Bu geçici işlerin en sonuncusunda da kendini Strike'ın darmadağın olmuş ofisinde buluyor. Robin oldukça becerikli, titiz ve Strike'la çalışırken ortaya çıktığı gibi bir polisiye tutkunu. Dedektifliğin o gizemli ve heyecanlı dünyasına ilk günden kendini kaptırıyor.
     Kitap hakkında spoiler vermek istemiyorum ama tanıtım yazısından da anlaşılacağı gibi olaylar Lulu adında bir mankenin ölümüyle başlıyor. Lulu evinin balkonundan düşerek ölüyor. Medyanın sıkı baskısıyla çalışan polis ilk önce bazı görgü tanıklarından dolayı bunun bir cinayet olduğunu düşünse de daha sonra yapılan araştırmalarda genç kızın intihar ettiği sonucuna ulaşıyor. Lulu'nun hayranları, halk herkes polisin bu kararına inanıyor, tek bir kişi hariç, Lulu'nun abisi John. John bu ölümün cinayet olduğu konusunda ısrarcı ve bu nedenle Strike'ın kapısını çalıyor.
     Kitap benim için oldukça tatmin ediciydi. Her ne kadar ilk başlarda kitap yavaş ilerlese de sonradan hızını buldu. Kitabın sonuna gelindiğinde olaylar birbirine mantıklı bir şekilde bağlandı. Strike bir Sherlock değil ama okuması keyifli bir karakter. Rowling'in ikinci kitapta polisiyeye daha fazla ısınacağını düşünüyorum ve bu nedenle "İpek böceği"ni sabırsızlıkla bekliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder