23 Nisan 2014 Çarşamba

Kitap Yorumu: Seni Her Şeyin Mümkün Olduğu Bir Yere Götüreceğim

Hayatının aşkının ölümünden sorumlu tuttuğu kabileden intikam almak için Amazon Ormanlarının en derin ve en karanlık yerine giden filozofun karşı karşıya kaldığı tam da böyle bir dünyadır. Filozof, karısının ölümüne sebep olanların mutluluğunu elinden almak için onları kıskançlık, rekabet, haset ve hırs gibi hiç bilmedikleri kavramlarla tanıştırır. Modern dünyanın tüm olumsuz duygularını taşıyan bu adama engel olmak ve halkını korumak kabilenin şamanına düşer. Huzurlarınızda şamanın, filozofun ruhuna ulaşıp acısına deva olma ve kabilesini koruma çabasının okuru derinlemesine düşündürecek hikâyesi.
(Tanıtım Bülteninden)
Yazar: Laurent Gounelle

Sayfa Sayısı: 320
Baskı Yılı: 2014
Dili: Türkçe
Yayınevi: Pegasus

   Yazarın ilk Tanrı Daima Tebdil-i Kıyafet Gezer kitabını okumuştum ki bence içeriği, anlatım tarzı,  konusu olsun çok iyi bir kitaptı. İçinde var olan gizem beni daha çok kitaba bağlamıştı. Bunu referans alarak ikinci kitabını okumaya başladım, Mutlu Olmak İsteyen Adam. İlk okuduğum kitap kadar iyi değildi ama çok kötü de değildi. Daha sonra Mutlu Olmak İsteyen Adam'ın aslında yazarın ilk kitabı olduğunu öğrendim ve yazarın ikinci kitabında kendini geliştirdiğine kanaat getirdim. Son olarak yaklaşık 1 ay önce yazarın son kitabını aldım ve 320 sayfalık bir kitabı okumak 1 ayımı aldı.  Bu kitabı okurken bu kadar zorlanacağımı hiç düşünmemiştim.  Karakterlerin özellikleri çok iyi anlatılmamıştı. Baş karakter çok pasifti ve şamanla olan ilişkisinin gelişimi yeterince yansıtılmamıştı. Açıkçası bence yazarın en kötü kitabıydı.  Kitaptaki tek güzel yan ise ismi ve kapağıydı. İnsanda bir merak duygusu oluşturuyor,  hatta yüksek bir beklentiye neden oluyor. Belki de bu kitabın beni bu kadar hayal kırıklığına uğratmasının nedeni bu büyük beklentiyle kitaba başlamamdı.


1 Nisan 2014 Salı

How I Met Your Mother'a Veda

     Blogumda yazdığım ilk yazının bir veda yazısı olmasını istedim. Nedense bana daha anlamlı geldi. How i met your mother kısaca HIMYM sanırım bu zamana kadar en çok sevdiğim dizi özelliğini taşıyor. Bu yüzden son bölümünü izlemek ve ona veda etmek benim için üzücü oldu. Diziye ilk başladığım zamanı hatırlıyorum Amerika'da üçüncü sezonu başlamıştı ve ben, bir anneyle tanışmak ne kadar zor olabilir ki eminim bu son sezon olur demiştim ve inanılmaz derecede yanıldığımı şimdi görüyorum. HIMYM 9 sezon 208 bölüm sürdü ve kendim için söyleyebilirim ki şimdi tekrar ilk bölüme dönsem ve seriye baştan başlasam hiç bir bölümü atlamadan 208 bölümün hepsini izlerim. Finali bile şimdiden iki kere izledim. Bu dizi için şunu söyleyebilirim ki önemli olan anneye ulaşmak değil, ona ulaşmaya çalışırken kahramanlarımızın yaşadıklarıydı.
     Final bölümüne gelince, yazarlarımız benim en sevdiğim şeyi yapmışlar ve bize, anneyle tanıştıktan sonrada neler olduğunu anlatmışlar. Bir filmde, kitapta ya da dizide sona geldiğimde en merak ettiğim şeydir, peki ya sonra sorusunun cevabı ki HIMYM bize bunun cevabını çok güzel verdi. Anneden sonraki kısımlarda karakterlerimizin değişimini gördük; Robin ve Barney arasındaki sorunları, ikilinin ayrılmalarını, Robin'in seyahatlerindeki yalnızlığını ve hala Ted'le ilgili acabasını, Barney'nin yine eski Barney olmasını ve onu durulmuş bir adama çevirebilecek tek şeyin kızı Ellie olduğunu, her ne kadar kızının annesinin sadece mükemmel ayın 31 numarası olduğunu bilsek de, gördük. Lily ve Marshall'ın ise her zamanki gibi birbirlerini ne kadar sevdiklerini, üçüncü çocuklarına sahibi olduklarını, o emektar daireye veda ettiklerini, Lily'nin grubu nasıl bir arada tutmaya çabaladığını, Marshall'ın sonunda yargıç olabildiğini gördük. Sonunda Ted'i gördük çocuklarının annesine kavuşan Ted'i. Baba olduğunu gördük, anneyle ancak 7 yıl ve 2 çocuk sonunda evlenebildiğini gördük. Sonra çocuklarının annesini kaybeden ve onlara anneleriyle nasıl tanıştığını kısa ve öz(!) bir şekilde anlatmasını Ted'i gördük. En sonunda ise galiba en başından beri tek sevdiği kadın Robin'e kavuşan Ted vardı. 
     İşte HIMYM'ın finalinde tam olarak bunlar oldu. Bende buruk bir tebessüm bıraktı. Dizi beklediğim gibi bitti ve bitmedi. O şöyle oluyor; annenin öleceğini tahmin etmiştim ve inanılmaz derecede hikayenin orada biteceğinden korkuyordum ama Barney ve Robin'in ayrılacağını ve Ted ve Robin ikilisinin tekrar bir araya geleceğini tahmin edememiştim. Sonuç olarak ben dizinin finalinden memnun kaldım, herkes bir şekilde mutlu sona ulaşmış oldu.
     Buradan Onedio sitesindeki hangi HIMYM karekterisin testine ulaşabilirsiniz. Ben testi çözdüm ve her ne kadar dişi bir Ted olduğumu düşünsem de anne çıktım.Test gerçekten çok hoş olmuş.
   Son olarak dizinin resmi twitter hesabında paylaşılan ve Ted'in anneye ulaşıncaya kadar olan yolunu özetleyen bu resim var.